Πέρα απ’ τα γονίδια – Δοκίμια ενός βιοχημικού για τον άνθρωπο, τις προσδοκίες του και τον κόσμο που τον περιβάλλει
Κατηγορίες Επιστήμες, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Συγγραφέας | |
---|---|
Εκδόσεις | |
Έτος Έκδοσης |
€15,00
1 σε απόθεμα (επιπλέον μπορεί να ζητηθεί κατόπιν παραγγελίας)
Μπορεί κάποιο παράσιτο να οδηγήσει ένα έντομο στην αυτοκτονία και τον άνθρωπο στη σχιζοφρένεια; Μπορεί η «σιωπή» ενός γονιδίου να επηρεάζει τον καρκίνο; Τι ρόλο μπορεί να παίζει το βιολογικό μας ρολόι στη θεραπεία του; Θα φθάσει ο άνθρωπος να ζει εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια, εφαρμόζοντας τον κατάλληλο συνδυασμό χημικών και γενετικών στρατηγικών; Μήπως η ανάπτυξη των θηλαστικών, άρα και του είδους μας, οφείλεται στο κύμα ρετροϊών που κατέκλυσε τη Γη πριν από 170 εκατομμύρια χρόνια; Ποιες φοβερές γυναίκες καταλαβαίνουν το ψέμα απ’ το χρώμα του προσώπου μας και πόσο κίνδυνο μπορεί να κρύβει μια ζωή χωρίς πόνο; Γιατί τα μιτοχόνδρια οδήγησαν στον θάνατο την 27χρονη Σουηδέζα που ίδρωνε ακόμα κι αν έκανε πολύ κρύο;
Με ύφος αφηγηματικό, συχνά σε πρώτο πρόσωπο και πάντα με διάθεση φιλοσοφική, ενίοτε και ποιητική, ο συγγραφέας, προσπαθώντας να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα και σε πολλά άλλα, μεταφέρει τον αναγνώστη σ’ έναν κόσμο συναρπαστικό, που ώς τώρα έμοιαζε δυσνόητος και απρόσιτος: τον αόρατο κόσμο της Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας, της Βιοχημείας και της Γενετικής. Τον κόσμο της αυτογνωσίας μας.
Το Πέρα απ’ τα γονίδια περιλαμβάνει μια σειρά άρθρων-δοκιμίων που δημοσίευσε ο μεγάλος Αυστριακός βιολόγος και βιοχημικός Gottfried Schatz στο ένθετο της Neue Zurcher Zeitung (NZZ), της πιο σοβαρής και έγκυρης ελβετικής εφημερίδας.
ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Λίγοι έχουν το ταλέντο να μεταδώσουν τόσο την ουσία όσο και την ομορφιά της επιστήμης. Ένας απ’ αυτούς είναι ο γνωστός στο ελληνικό κοινό Γάλλος Νομπελίστας Francois Jacob. Άλλος ένας είναι ο Jeff Schatz, ο συγγραφέας τούτου του εξαιρετικού, σοφού βιβλίου».
Φώτης Καφάτος (Professor, Imperial College London)
«Μια αξιοσημείωτη σύνθεση επιστημονικής και ουμανιστικής σκέψης».
Eugene P. Kennedy (Harvard University, Boston, Mass.)
«Μια συλλογή εξαιρετικών δοκιμίων, που από πολλές απόψεις –ευρύτητα γνώσεων και αναφορών, σαφήνεια, περιστασιακή εκκεντρικότητα και τολμηρότητα– μας θυμίζει τα δοκίμια του Στήβεν Τζέυ Γκουλντ με θέμα τη Φυσική Ιστορία».
Herbert Deinert (Cornell Universtity, Ithaca, NY)
«Ξεκίνησα το βιβλίο και δεν μπορούσα να το αφήσω απ’ τα χέρια μου… Δύο παράπονα έχω μόνο. Πρώτον, στο Σιάτλ παραλίγο να χάσω το αεροπλάνο. Άρχισα να το διαβάζω στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου, περιμένοντας την πτήση μου για Εσθονία. Ήμουν τόσο απορροφημένος, ώστε ούτε που κατάλαβα τον νεαρό που πλησίασε. Με ρώτησε αν ήμουν ο κ. Fischer και μου είπε ότι σχεδόν όλοι οι άλλοι επιβάτες βρίσκονταν στις θέσεις τους και ότι το αεροπλάνο ετοιμαζόταν για απογείωση…
Το δεύτερο παράπονό μου είναι ότι το βιβλίο αυτό εμφανίστηκε με καθυστέρηση τουλάχιστον 30 ετών. Πολύ θα ήθελα να μπορούσα να το έχω όταν δίδασκα σε φοιτητές ιατρικής. Είναι γεμάτο εξαιρετικά παραδείγματα που θα μπορούσαν να κάνουν πολύ πιο πλούσιο το μάθημα της Βιοχημείας. Για την ακρίβεια, πιστεύω ειλικρινά ότι η ανάγνωσή του από τους φοιτητές της ιατρικής, και των συναφών επιστημών, επιβάλλεται».
Edmond H. Fischer (Βραβείο Nobel στη Φυσιολογία και την Ιατρική 1992)
«Το βιβλίο του Schatz είναι υπέροχο. […] Μεταξύ άλλων έμαθα και λίγη μικροβιολογία. Δεν είχα ιδέα ότι οι μολύνσεις από Toxoplasma gondii είναι τόσο διαδεδομένες και, δυνητικά, τόσο επικίνδυνες. Η περιγραφή των “δύο αδελφών”, του M. tuberculosis και του M. leprae, είναι απίστευτα γλαφυρή.
Τέτοιου είδους “διαμαντάκια” επιτρέπουν στον εγγράμματο αναγνώστη να προσεγγίσει την ουσία της σύγχρονης επιστήμης. Μπράβο!»
Lubert Stryer (Συγγραφέας της Βιοχημείας, κλασικού διδακτικού συγγράμματος στο αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο)
«Τα μονοπάτια που ακολουθεί ο Jeff Schatz στο πεδίο της επιστήμης θυμίζουν τα ρυθμικά μοτίβα ενός μουσικού της τζαζ… Τα απροσδόκητα αφηγηματικά ευρήματα με τα οποία συνδέει έννοιες φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους είναι πολλές φορές συναρπαστικά. Συχνά ευχήθηκα να είχε προσθέσει στο οπισθόφυλλο κάποιον κατάλογο με τα βιβλία που ο ίδιος θα μας πρότεινε να διαβάσουμε».
Bruce Alberts (Πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, νυν Αρχισυντάκτης του περιοδικού Science)
«…ένας εξαίσιος τρόπος για να περιγράψει κανείς την εξέλιξη, το ανθρώπινο σώμα, τη Γη και τον χρόνο, και για να συνδυάσει με ποιητικότητα περίτεχνες έννοιες».
Darrell Varga (Ερευνητική Έδρα Σπουδών στον Κινηματογράφο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Halifax, Καναδάς)
(Από τις εκδόσεις)